UKLADOW ROWNAN
Kaśka: hej mam rozwiazac zadanie za pomocą UKLADOW ROWNAN , wiec prosze o pomoc
Motocyklista poruszajacy się ze stałą predkością przejechał drogę z miasta A do miasta B w
ustalonym czasie. Jeśli jechałby z prędkością o 6 km/h wiekszą, to czas przejazdu byłby o 1
godzine krotszy; gdbyby zaś jego predkość była o 5 km/h mniejsza, to czas przejazdu byłby o 1
godzinę i 12 minut dłuższy. Z jaka predkością jechał motocyklista i w jakim czasie przebył
drogę z A do B ? Jak daleko jest z A do B ?
22 wrz 23:40
Basia:
1h 12min = 115h = 1,2h
v*t = s
(v+6)*(t−1) = s
(v−5)(t+1,2) = s
spróbuj sama rozwiązać
23 wrz 00:02