trójkąty wpisane i opisane na okręgu
kurdefix: udowodnij, że w trójkącie abc symetralna boku bc przecina dwusieczną kąta bac w punkcie d
leżącym na okręgu opisanym na trójkącie abc.
22 wrz 23:22
Basia: hmm.....................
a jeżeli trójkąt BAC będzie równoramienny i BA=AC ?
wtedy symetralna BC i dwusieczna ∡BAC są tą samą prostą
jeżeli proste się pokrywają to się nie przecinają
po wykluczeniu tego przypadku wydaje się to być prawdą, ale nie mam pomysłu na dowód
23 wrz 03:24
Basia:

w trójkącie prostokątnym łatwo to udowodnić
dowód:
β=90−α
γ=180−α
| | α | | α | | α | |
δ = 180−γ− |
| = 180 − (180−α) − |
| = |
| ⇒ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
△ASP jest równoramienny ⇒ SP = SA = R ⇒ P∊o(S,R)
może da się to jakoś uogólnić
23 wrz 03:39
Basia:

∡BSC = 2α
∡BSD = α ⇒ ∡DBS = 90−α
∡SBA = ∡SAB = β−90+α
| | 180−2γ | |
∡SBA = ∡SAB = |
| = 90 − γ |
| | 2 | |
| | α | | α | |
∡SAP = ∡SAB − |
| = 90−γ− |
| |
| | 2 | | 2 | |
∡ASP = ∡ASB + ∡BSD = 2γ+α
| | α | | α | |
∡SPA = 180 − ∡ASP − ∡SAP = 180 − 2γ −α − 90+γ+ |
| = 90−γ− |
| |
| | 2 | | 2 | |
∡SAP = ∡SPA ⇒ SA = SP = R ⇒ P∊o(S,R)
proszę to sprawdzić, bo mi się już te kąty w oczach mienią
i niczego nie jestem pewna
23 wrz 04:10
Basia:
P.S. trzecia linijka od góry jest niepotrzebna
P.S.2 zmień sobie nick
23 wrz 04:16
kurdefix: a dlaczego ∡BSD=α ? przecież to symetralna a nie dwusieczna
23 wrz 13:36