.
Trivial:
Zadanko dla chętnych.
Dana jest liczba b zapisana w postaci binarnej
b = x
0 + 2x
1 + 4x
2 + 8x
3 + 16x
4 + 32x
5 + ... + 2
nx
n
x
k ∊ {0,1}
Pokaż, że dla dowolnych nieujemnych liczb całkowitych a,b ostatnia cyfra liczby a
b jest równa
ostatniej cyfrze liczby a
x0+2x1+4y, gdzie
| | ⎧ | 0 jeśli xk = 0 ∀(2 ≤ k ≤ n) | |
| y = | ⎨ | | .
|
| | ⎩ | 1 w przeciwnym wypadku | |
22 wrz 22:59
Basia:
1.
∀2≤k≤nxk=0 ⇒ y=0 ∧ b = x0+2x1 ⇒
ab = ax0+2x1 = ax0+2x1+4*0 = ax0+2x1+y
a skoro liczby są równe to ich ostatnie cyfry też
2.
y=1
ab = ax0+2x1*a4(x2+2x3+....+2n−2xn
ax0+2x1+4y = ax0+2x1*a4y = ax0+2x1*a4
czyli musiałoby być tak, że ostatnia cyfra a4 =
ostatniej cyfrze a4(x2+2x3+....+2n−2xn = (a4)x2+2x3+....+2n−2xn
{x2+2x3+....+2n−2xn} jest liczbą całkowitą ≥ 1
14=1 i potem 1*1*...*1= xxx...1
24 = 16 i potem już zawsze 6*6*...*6 = xx....6
34 = 81 i patrz punkt (1)
44 = 24*24 i patrz punkt (2)
54 = 625 i 5*5*...*5 = xx...5
64 = 1296 i patrz punkt (2)
74 = 2401 i patrz punkt (1)
84 = 24*24*24 i patrz punkt (2)
94 = 34*34 i patrz punkt (3)
104 = 10000 i 0*0...*0 = xx....0
oczywiście tak samo jest z każdą liczbą postaci coś1,coś2,....,coś0
bo tylko ostatnie cyfry mają w tym zadaniu znaczenie
(z1z2......zn)2 = (coś....coś ostatnia cyfra zn2)
23 wrz 02:04
Basia:
1. druga linijka
ma być: = ax0+2x1+4y
2. ostatnia linijka
ma być: do potęgi m
23 wrz 02:10
Trivial: Brawo
Basiu.
23 wrz 15:13