Dodawanie liczb rzeczywistych podniesionych do potęg
Al: Niech a=610 i b=125 wtedy
a+b=61*(212)*(35)
To jest jedna z odpowiedzi, dodatkowo dzięki google (kalkulatorowi) wiem, że jest poprawna, ale
za nic nie jestem w stanie dojść do tego.
Z góry dzięki
22 wrz 22:46
Al: Cholera miało być A=6 do potegi 10
a+b = 61*(2 do potegi 12)*35
Nie wiem jak zapisać potęgę większą niż 9
22 wrz 22:49
Basia:
a + b = 610+125 = (2*3)10 + (2*2*3)5 =
210*310 + 25*25*35 =
210*35+5 + 210*35 =
210*35*35 + 210*35 =
210*35*(35+1) =
210*35*(243+1) =
210*35*244 =
210*35*2*2*61 = 61*212*35
23 wrz 04:35
Basia: po znaku potęgi (czyli po "daszku") piszesz: {10} co daje a10
23 wrz 04:38
Al: Dzięki bardzo
23 wrz 09:41