wartość bezwzględna
OLA: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania
|x + y| = |x| + |y|
22 wrz 22:25
K:
To będzie taki obszar, gdzie x i y są tego samego znaku oraz całe osie X i Y.
22 wrz 22:41
pigor: ... otóż,
|x + y|= |x|+|y| ⇔ (x+y)
2= (|x|+|y|)
2 ⇔ x
2+2xy+y
2= x
2+2|x||y|+y
2 ⇔
⇔ 2xy=2{xy| ⇔ |xy|=xy ⇔ xy ≥0 ⇔ (
x ≥0 ∧ y ≥0) ∨ (
x≤ 0 ∧ y≤ 0),
a więc na płaszczyźnie z układem osi XOY jest to zbiór punktów i i iii ćwiartki
tego układu wraz z półosiami ograniczającymi te ćwiartki ...
22 wrz 22:47