...
Marek: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |x − 1| = m ,ma dwa pierwiastki różnych
znaków
22 wrz 22:09
Basia:
|x−1| = m ⇔ x−1 = m ∨ x−1 = −m ⇔ x = 1+m ∨ x = 1−m
z treści zadania wynika, że muszą być spełnione dwa warunki:
1. 1+m ≠ 1−m
2. (1+m)(1−m) < 0
spróbuj dokończyć
22 wrz 22:14
Eta:

dla m >1 obydwa pierwiastki są różnych znaków
22 wrz 22:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo graficznie:
rysujesz y = |x−1|
i sprawdzasz dla jakiego y=m, ów funkcje przetną się po obu stronach osi
22 wrz 22:16
Eta:
22 wrz 22:17
Marek: dzieki wielkie
22 wrz 22:21