oblicz całkę dwoma sposobami
Plinka: ∫u góry 1 a dole −1 xsinx dx
dwoma sposobami
22 wrz 20:59
Krzysiek: najpierw policz całkę nieoznaczoną przez części:
u=x
v'=sinx
22 wrz 21:16
Basia: liczysz całkę nieoznaczoną F(x) przez części
u = x u' = 1
v' = sinx v = −cosx
1. ponieważ f(x) = x*sinx jest funkcją nieparzystą wykres na odcinku [−1;0] leży pod osią OX
i szukana −1∫1xsinxdx = −−1∫0 xsinxdx + 0∫1xsinxdx =
− [F(0) − F(−1)] + F(1)−F(0) = F(1) − F(−1)
2. ponieważ f(x) = x*sinx jest funkcją nieparzystą obszary ograniczone wykresami na odcinkach
[−1;0] i [0;1] są symetryczne i mają takie same pola
wobec tego −1∫1xsinxdx = 2* 0∫1xsinxdx = 2*[F(1)−F(0)]
innych możliwości nie widzę
22 wrz 21:21
Bogus: ∫xsinx dx calka oznaczona π u góry na dole 0 proszę o pomoc
10 lip 22:36
ZKS:
Licz przez części pokaż co dostajesz.
10 lip 22:38
ZKS:
Zresztą masz wyżej wszystko napisane.
10 lip 22:39