udowodnic prawdziwość
math: cosαcos(α+β)+sinαsin(α+β)=cosβ jak udowodnić prawdziwość tożsamości?
22 wrz 20:55
math: po redukcji lewej strony otrzymuje cosβ+sin2αsinβ co dalej
22 wrz 20:59
math: cosβ+sin2αsinβ jak pokazac ze to sie równa cosβ
22 wrz 20:59
math: proszę
22 wrz 21:00
Eta:
cos(α+β)= cosα*cosβ −sinα*sinβ i sin(α+β)= sinα*cosβ+ cosα*sinβ
podstaw, wymnóż i po redukcji mamy:
cos2α*cosβ+sin2α*cosβ= cosβ( cos2α+sin2α)= cosβ *1 = cosβ
L=P
22 wrz 21:10
22 wrz 21:14
Eta:
22 wrz 21:15
math: tylko ze mi po redukcji zostaje jeszcze
sin2αsinβ
22 wrz 21:15
math: oprocz cosb
22 wrz 21:15
math: a nie już ok
spoko wielkie dzieki
22 wrz 21:16
math: a nie już ok, wielkie dzieki

!
22 wrz 21:16
Eta:
Ejjj

cos
2α*cosβ
−cosα*sinα*cosβ +sin
2α*cosβ
+ sinα*cosα*sinβ
... redukują się do zera
22 wrz 21:18
22 wrz 21:21
Eta:
22 wrz 21:21