Odcinek AB,
Hania ;): Odcinek AB, gdzie A=(1,−1) i B=(3,2), przesunięto o pewien wektor u tak,że obrazem punktu A
jest punkt A'=(−3,0). Oblicz współrzędne wektora u oraz współrzędne punktu B',będącego obrazem
punktu B w tym przesunięciu.
22 wrz 20:30
Nienor: Nie umiesz obliczyć współrzędnych wektora mając podany jego początek i koniec?
Spójrz tu→
1623
22 wrz 20:46
kka: a moge napisac i mi sprawdzisz?
22 wrz 20:57
Nienor: tak
22 wrz 21:15
Gustlik: Potraktujmy odcinek AB jako wektor i obliczmy jego współrzędne:
AB→=[3−1, 2+1]=[2, 3]
A'B'→=[2, 3] → wektor przesunięty musi miec te same współrzędne
A'B'→=[x+3, y−0]=[x+3, y]
x+3=2
x=−1
y=3
Od: B'=(−1, 3)
22 wrz 22:49