A jak z tym sobie poradzić??
Gelertt: (x+2)2+5(x+3)=19
22 wrz 20:08
Saizou : x2+4x+4+5x+15=19
i mamy równanie kwadratowe
22 wrz 20:11
AS: lub x + 2 = t i mamy równanie
t2 + 5*(t + 1) = 19
t2 + 5*t − 14 = 0
22 wrz 20:16
Saizou : panie ASie a gdzie założenie że t ≥0
22 wrz 20:19
Piotr:
i po co te kombinacje ? dwa razy rozwiazywac rownanie kwadratowe..
22 wrz 20:23
AS: Nie widzę potrzeby takiego założenia (odnośnie t) ,
przecież może być ujemne np. dla x = −7.
Czy w pierwszym równaniu zakładacie x ≥ 0?
Gdzie tu występuje dwukrotne rozwiązywanie równania kwadratowego.
Po znalezieniu t1 i t2 (jeżeli istnieją) mamy x1 = t1 − 2 , x2 = t2 − 2.
23 wrz 09:10