Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
Marta: Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
x + y = x2 − xy +y2
22 wrz 19:51
AS: Rozwiązania:
(0,0) , (0,1) , (1,0) , (1,2) , (2,1) ,(2,2)
22 wrz 20:17
Trivial:
x + y = x
2 − xy + y
2
Porządkujemy względem y.
y2 − (x+1)
y + (x
2−x) = 0
Δ
y = (x+1)
2 − 4(x
2−x) = x
2+2x+1 − 4x
2+4x = −3x
2+6x+1
Chcemy aby równanie miało rozwiązania, więc Δ
y musi być ≥ 0
−3x
2+6x+1 ≥ 0
Δ
x = 36 + 12 = 48;
√Δx = 4
√3
| | −6−4√3 | | 3√3 | |
x1 = |
| = 1+ |
| |
| | −6 | | 2 | |
| | −6+4√3 | | 3√3 | |
x2 = |
| = 1− |
| |
| | −6 | | 2 | |
| | 3√3 | | 3√3 | |
x ∊ [1− |
| , 1+ |
| ] ≈ [−0.1547, 2.1547] |
| | 2 | | 2 | |
Chcemy aby x było całkowite, zatem
x ∊ {0, 1, 2}
Podstawiasz kolejno x i wyliczasz y. Jeśli nie jest całkowite − odrzucasz.
22 wrz 20:19