Oblicz promień koła wpisanego w
gregory: promień koła wpisanego w trójkąt prostokątny o obwodzie 20 cm jest równy 2. Oblicz promień koła
opisanego na tym trójkącie.
Co wiem ja:
a + b + c = 20
P = p*r = 20 cm ⇔ a*b = 40 cm
Nie mogę jednak wpaść na właściwy trop. Proszę o pomoc
6 maj 19:07
wmboczek:
i jeszcze a2+b2=c2
oraz c=2r
10−c=2 c=8 r=4
6 maj 19:19
gregory: narazie wpadłem jeszcze na to że:
6 maj 19:21
imię lub nick: wmboczek skąd wziąłeś że 10−c=2?
6 maj 19:22
gregory: skąd się wzięło 10 − c = 2 ?
6 maj 19:23
gregory: ułożyłem jeszcze układ równań:
a + b − c = 4
a + b + c = 20
2a + 2b = 24
a + b = 12
c = 8, r = 4
czy ten ukłąd jest dobry ?
6 maj 19:28
gregory: hmm albo coś sknociłem albo o zadanie zawiera błąd.
takiego trójkąta prostokątnego o obwodzie 20 cm i promieniu okręgu wpisanego 2cm nawet nie da
się narysować.. jak to możliwe?
6 maj 21:15