wzor funkcji kwadratowej
Basia: Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że spełnione są jednocześnie warunki:
| | 1 | | 1 | |
* do wykresu funkcji nalezy punkt A( |
| , |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
* pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli jest rowna 1
* najwieksza wartoscia funkcji w przedziale <0,2> jest liczba 1
22 wrz 19:44
sushi_gg6397228:
zauwaz, ze wierzcholek lezy posrodku przedzialu <0, 2> zatem ...
22 wrz 19:47
Basia: zatem skoro p = 1 to q = 1
22 wrz 19:49
sushi_gg6397228:
oraz wiesz jaki ma kształt parabola (robisz postac kanoniczna) i wyliczysz "a"
22 wrz 19:52
Basia: no tak ma ramiona skierowane w dół....
postać kanoniczna.... hmmm
f(x) = a(x − 1)
2 + 1
i jak mam wyliczyc a
22 wrz 19:54
sushi_gg6397228:
y=a(x−1)2+1 i podstawiasz za "x" i "y" wspolrzedne punktu A
22 wrz 19:55
22 wrz 19:59
Basia: ahaaaaaaaaaaaaaa to juz wiem

to a = −4/3
dzieki!
22 wrz 20:01
Eta:
22 wrz 20:03