zadanie sinx=x
Łukasz: www.imiue.polsl.pl/~wwwenjadr/techinf/kol02excel.pdf
Chodzi mi o pierwsze zadanie sinx=x i co to jest ta dokładność względna przybliżenia ?
22 wrz 19:25
Trivial: Rozwiązaniem równania sinx = x jest tylko 0 (i nie jest to wartość przybliżona).
22 wrz 19:38
Łukasz: dla małych wartości argumentu (wyrażonego w radianach) funkcja sinus może być w przybliżeniu
obliczona z równania sinx=x
utworz arkusz kalkulacyjny do wyszukiwania przedziału wartości kątów(wyrażonych w stopniach
kątowych w zakresie<0,0;30.0>) spełniających zadaną dokładność względną przybliżenia. utworzyc
odpowiedni wykres punktowy XY
22 wrz 19:43
Trivial:
Prawdopodobnie chodzi o błąd względny
http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%85d_wzgl%C4%99dny
Wartością dokładną jest tutaj sinx, a wartością przybliżoną jest x. Zatem...
| | x−sinx | | x | |
δ(x) = |
| = |
| − 1. |
| | sinx | | sinx | |
Trzeba znaleźć te wartości x, które mieszczą się w przedziale:
|δ(x)| < δ
zadane
22 wrz 19:49