nierownosc
sylwia: Rozwiąż nierówność:
3x2 + x + 1 > 0
jak mam to rozwiazac.......... miejsc zerowych nie widze......
22 wrz 19:11
Piotr:
bo nie ma msc zerowych. jak sa skierowane ramiona ? wykres jest nad czy pod osia x ?
22 wrz 19:13
asia: mogę się "wciąć?"−nad osią bo a>0
22 wrz 19:15
Piotr:
no to sylwia niech napisze juz tylko odpowiedz
22 wrz 19:18
sylwia: czyliii wykres jest nad osią OX, bo a>0
czyli rozwiazaniem tej nierownosci jest zbior liczb rzeczywistych czy zbior pusty|?
22 wrz 19:32
Piotr:
a nad osia sa wieksze wartosci od 0 czy mniejsze od 0 ?
22 wrz 19:36
Saizou : policzmy deltę
Δ=b2−4ac=1−12=−11, a gdy Δ<0 to nie ma miejsc zerowych
teraz patrzymy na współczynnik a=3 jest a>0, zatem ramiona skierowane ku górze
teraz rysujemy przybliżony wykres, i teraz widzimy że nierówność jest spełniona dla x∊(−∞:+∞)
22 wrz 19:37