Zadania maturalne :(
Kinga: Pełne rozwiązania + wzory:
Zad.1
Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 25, a czwarty 28. Wyznacz ósmy wyraz tego ciągu.
Zad.2
Trzy liczby, których suma jest równa 49, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do pierwszej liczby
dodamy 4, a do drugiej dodamy 1, a od trzeciej odejmniemy 9, to otrzymamy ciąg arytmetyczny.
Wyznacz te liczby.
22 wrz 18:26
Piotr:
jakies proby rozwiazania ?
duzo zadan jeszcze wrzucisz
22 wrz 18:35
Kinga: Próbę mam, ale nie wiem czy dobrze także wolę sprawdzić
22 wrz 18:36
Piotr:
to napisz
22 wrz 18:38
ale urwał: Zad 1
r = a4−a3=28−25=3
a5=28+3=31
a6=31+3=34
a7=34+3=37
a8=37+3=40
Ósmy wyraz = 40
22 wrz 18:40
Kinga: Do Zad.1
a3=25
a4=28
r=a4−a3
r=28−25
r=3
a2=22
a1=19
a8=a1+7r
a8=19+7*3
18=40
22 wrz 18:42
ale urwał: Piotr przepraszam,ale napisałem rozwiązanie 1 zadania
22 wrz 18:42
ale urwał: Kinga dobrze masz to 1 zadanie
22 wrz 18:43
Kinga: A do Zad.2
a1+a2+a3=49
a1+a1*q+a1*q2=49
a1(1+q+q2)=49=7*7
stąd
a1=7 oraz q=2, bo 1+2+4=7
a1=7
a2=7*2=14
a3=14*2=28
a1+4=7+4=11
a2+1=15
a3−9=19
spr
a2−a1=4
a3−a2=4
odp: 7,14,28
22 wrz 18:45
Kinga: A drugie?
22 wrz 18:47
Piotr:
spoko
ale urwał 
widzisz
Kinga dajesz rade
22 wrz 18:47
Kinga: No z tymi to tak w miarę, ale gorzej dalej
22 wrz 18:48
Piotr:
zad2 np tak
a,b,c − c.geometryczny (jaką ma wlasnosc ? )
a+b+c=49
a+4, b+1, c−9 c.arytmetyczny ( jaka ma wlasnosc ?)
i rozwiazujesz uklad.
22 wrz 18:55
Kinga: To może jednak zostanę przy swoim, tylko powiedz mi czy jest dobrze rozwiązane
22 wrz 19:00
Piotr:
sorry nie zauwazylem

dobrze jest, przynajmniej wynik
22 wrz 19:04
AS: Jeżeli a1*(1 + q + q2) = 49 to skąd wniosek,że a1 = 7 , q = 2
a nie np a1 = 1 , 1 + q + q2 = 49 lub a1 = 5 , 1 + q + q2 = 9.8
22 wrz 19:05
Kinga: No to mam póki co 2/ 9 zadań dobrze
22 wrz 19:06