Rozwiązanie pełne + wzory, a nie tylko zaznaczenie odp..
Zad.1
Dany jest okrąg o promieniu r=1,4. Wiadomo, że odległość środka tego okręgu od prostej l jest
równa √2. Wówczas:
A. prosta jest styczna do okręgu
B. prosta ma z okręgiem 2 punkty wspólne
C. prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych
D. nie można stwierdzić, ile punktów wspólnych ma prosta z okręgiem
Zad.2
Kąt ostry trójkąta β prostokątnego ma miarę 38 stopni. Zatem:
A. alfa=26 stopni
B. alfa=38stopni
C. alfa=52 stopnie
D. alfa=62 stopnie
Zad.3
Punkt P=(x,4) należy do prostej o równaniu y=2x=5. Odcięta punktu P jest równa:
A. x=−1/2
B. x=13
C. x=1/2
D. x=−9/2
Zad.4
Proste l i k są prostopadłe i l: 3x+9y+6=0, k: y= ax+b. Wówczas:
A. a=−3
B. a=1/3
C. a=−1/3
D. a=3
| 1 | ||
y=− | x−\frac{2}{3} | |
| 3 |
| 1 | ||
− | a=−1 | |
| 3 |
