pole powierzchni calkowitej i objetosci graniastoslupa
Wiola : sześcian o przekątnej długości 12 cm rozcięto na dwa przystające graniastosłupy trójkątne.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość otrzymanego graniastosłupa trójkątnego.
22 wrz 17:54
ale urwał: rzektna szescianu D=12cm
to wzor na przekatna szescianu: d=a√3
a√3=12
a=12/√3=4√3cm to krawedz szescianu
to przekatna podstawy (kwadratu) d=a√2=4√3·√2=4√6cm
po rozcieciu otrzymamay 2 identyczne graniastoslupy trojkatne o podstawach Δ prostokatnych
rownoramiennych (ramie =4√3cm)o wysoksci h=a=4√3cm
czyli:
pole podstawy 1 graniastoslupa:
Pp=½·4√3·4√3=½·16√9=½·16·3=24cm²
Pole boczne 1 graniastoslupa:
Pb=2·4√3·4√3+4√6·4√3=96cm²
pole calkowite i objetosc 1 graniastoslupa:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pc=2Pp+Pb=2·24+96=48+96=144cm²
V=Pp·h=24·4√3=96√3cm³
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pole calkowite i objetosc 2 graniastoslupow:
P=2·144=288cm²
V=296√3=192√3cm³
22 wrz 18:27