funkcja kwadratowa
nika: Funkcja kwadratowa określona wzorem f(x) = x2 + bx + c osiąga wartości ujemne wtedy i tylko
wtedy, gdy x ∊ (−2,4). Wyznacz wartości współczynników b i c. Napisz postać kanoniczną funkcji
f.
22 wrz 17:50
Piotr:
f(−2)=0
f(4)=0
oblicz uklad rownan
22 wrz 17:52
krystek: Postać iloczynowa f(x)=(x−x1)(x−x2)
22 wrz 17:55
nika: f(−2) = 4 − 2b + c = 0
f(4) = 16 + 4b + c = 0
c = 2b − 4
16 + 4b + 2b − 4 = 0
c = 2b − 4
6b = −12
c = 2b − 4
b = −2
c = −8
i wowczas mam rownanie: f(x) = x
2 −2x −8
A czemu obliczam f(−2) i f(4)? tylko po to ze wartosci funkcji w tych punktach sa rowne 0 bo to
miejsca zerowe i sa to jedyne warunki jakie mozna wyciagnac czytajac to zadanie by je
rozwiazac

to ze x∊(−2,4) oznacza ze funkcja w −2 i 4 ma miejsca zerowe

czemu tak
A postac iloczynowa? hmmm....
f(x) = (x+2)(x−4)
f(x) = x
2 − 2x − 8
i niby zgadza się z powyższym
22 wrz 18:00
Piotr:
tak, to sa miejsca zerowe. narysuj sobie jakakolwiek parabole i napisz gdzie osiaga wartosci np
ujemne. te punkty graniczne to beda miejsca zerowe.
22 wrz 18:04
Piotr:
mozna ukladem, ale mozna szybciej z postaci iloczynowej.
22 wrz 18:07