Usuwanie niewymierności z mianownika
ziomek1614: Proszę o wytłumaczenie mi tych 3 przykładów .
Zadanie dotyczy usuwania niewymierności z mianownika .
22 wrz 17:46
Basia:
ad.b
4 − 1 = (
3√4)
3 − 1
3 = (
3√4−1)[ (
3√4)
2 +
3√4*1 + 1
2 ] =
(
3√4−1)(
3√16 +
3√4 + 1) =
(
3√4−1)(
3√8*2 +
3√4 + 1) =
(
3√4−1)(2
3√2 +
3√4 + 1)
czyli mnożąc licznik i mianownik przez drugi nawias dostaniesz
| 3 | | 3(23√2 + 3√4 + 1) | |
| = |
| = |
| 3√4−1 | | 4−1 | |
| 3(23√2 + 3√4 + 1) | |
| = 23√2 + 3√4 + 1 |
| 3 | |
pozostałe próbuj sam
w (c) musisz skorzystać z tego, że 8+3 = 2
3 + (
3√3)
3
w (d) z tego, że 1 − 3 = 1
3 − (
3√3)
3
22 wrz 21:36
ziomek1614: Mogłabyś mi wytłumaczyć te 2 pozostałe jeszcze ? Chodzi mi o rozpisanie,bo po zrobieniu c
wychodzi mi : U {4−23√3+3√3
23 wrz 10:10
ziomek1614: chwila źle wpisałem wychodzi mi w c :
| | 4−23√3+3√9 | |
a wynik z końca książki z odpowiedzi to |
| |
| | 11 | |
i nie wiem skąd to 11 sie tam wzięło
a w d trochę się gubię, wytłumacz krok po kroku jeśli możesz
23 wrz 10:19
loitzl9006:
c) będziemy starać się pomnożyć licznik i mianownik przez taką liczbę, żeby mianownik można
było zapisać w postaci a3+b3. Przypominamy sobie wzór:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
Załóżmy, że a=2, b=3√3
jeżeli pomnożymy teraz licznik i mianownik przez a2−ab+b2, czyli 22−2*3√3+(3√3)2, to w
mianowniku uzyskamy (a+b)(a2−ab+b2) czyli inaczej można to zapisać jako a3+b3, czyli
23+(3√3)3=8+3=11
d) idea jest taka sama jak w c), ale tutaj mamy wyrażenie (a2−ab+b2), i żeby uzyskać sumę
sześcianów należy pomnożyć licznik i mianownik przez (a+b). Zauważmy, że
1−3√3+3√9= 12 − 1*3√3 + (3√3)2 = a2 − ab + b2
Naszym "a" jest 1, naszym "b" jest 3√3, więc (a+b) będzie postaci (1+3√3). Trzeba zatem
pomnożyć licznik i mianownik przez (1+3√3) a mianownik zwinąć do sumy sześcianów.
23 wrz 10:23
ziomek1614: wiem o co chodzi z tym 2 przykładem, al czy mógłbyś to rozpisać po kolei

Krok po kroku...
23 wrz 13:55
ziomek1614: już mam
28 wrz 19:15