nierówności
asia: Witajcie

Dlaczego coś mi nie wychodzi?

założenia:x≠0
2>2x/:2
1>x
x∊(−
∞,−1)
do rozwiązań należy −2,ale gdy podstawię do nierówności,to nie wychodzi...
22 wrz 17:36
konrad: nie możesz mnożyć przez x bo nie znasz jego znaku, jakby był ujemny to byś musiała odwrócić
znak nierówności, dlatego też najlepiej pomnożyć przez x2
22 wrz 17:39
asia: przecież wyjdzie takie samo rozwiązanie...
22 wrz 17:50
konrad: nie
22 wrz 17:50
krystek: 3>1/6
18>6
a teraz
3>1/(−6) i zobacz co otrzymasz?
22 wrz 17:53
nika: (2−2x)x > 0
miejsca zerowe: x
1 = 1 v x
2 = 0
mamy wiec parabole z ramionami skierowanymi w dół przecinająca oś OX w punktach: 1 i 2, ktora
jest wieksza od 0 w przedziale: (1,2)
i to jest poprawne rozwiązanie.
22 wrz 17:54
asia: Dziękuję bardzo za pomoc...czyli ,gdybym miała podać przykład liczby spełniającej daną
nierówność,to nie ma takiej liczby,prawda?
A możecie sprawdzić to?:
(x+1)2≤0
x+1=0
x=−1
odp.x=−1
(3−x)4>0
[(3−x)2]2
3−x=0
−x=−3
x=3
no i teraz nie wiem,co z ramionami?
22 wrz 18:39
konrad: w tym drugim przykładzie to nawet nie trzeba myśleć o ramionach, bo jak jest parzysta potęga to
liczba zawsze jest większa od 0, zatem x∊R\{3}
22 wrz 18:41
Piotr:
nie, nie i jeszcze raz nie. rozwiazaniem nierownosci jest przedzial a nie liczba/liczby !
w przedziale (1;2) nie zawiera sie zadna liczba ?! a 1,2 ? 1,99999

itd.
w nierownosciach kwadratowych wyznaczasz miejsce badz miejsca zerowe (jesli isnieja )
zaznaczasz na osi i rysujesz przyblizony wykres. jak ramiona to zalezy od a. a>0 ramiona w
gore, gdy a<0 ramiona w dol.
22 wrz 18:44
asia: a no tak
22 wrz 18:46
asia: a no tak
22 wrz 18:46
asia: Piotrze,ale w poleceniu było napisane,że mam podać liczbę spełniającą nierówność...
22 wrz 18:48
asia: aj....
22 wrz 18:50
Nienor: No i on mówi ci, że jest ich nieskończenie wiele
22 wrz 18:51
Piotr:
tych liczb jest nieskonczenie wiele !
22 wrz 18:51
asia: oki,rozumiem...Dziękuję
22 wrz 19:00
asia: Nika!
"mamy wiec parabole z ramionami skierowanymi w dół przecinająca oś OX w punktach: 1 i 2, ktora
jest wieksza od 0 w przedziale: (1,2)"
chyba(0,1)?
22 wrz 19:32
Nika: tak tak (0,1)
22 wrz 19:35
Piotr:
tak (0;1)
22 wrz 19:38