Oblicz promień okręgu. Planimetria
Agniesia:
![rysunek](rys/55419.png)
Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym. Punkt O jest środkiem okręgu opisanego na tym
trójkącie. Oblicz promień tego okręgu.
IDCI = 3
22 wrz 16:28
Agniesia: Nie wiem jak sie do tego zabrać
22 wrz 18:35
Nienor: ICBI=5 (z Pitagorasa)
22 wrz 19:24
Agniesia: a jak ten promień obliczyć
23 wrz 13:30
Mila:
Korzystając z wpisu
Nienor
12R=50
14 cze 22:44
olo: jak to obliczyc ?
14 cze 22:46
Mila:
Czego nie wiesz?
14 cze 22:48
Eta:
P=12 , |CB|=|AC|=5 , |AB|=8
14 cze 22:51
+-: CB j/w
Z podobieństwa trójkątów
3 | | 2,5 | |
| = |
| R={12,5}{3}={25}{6} |
5 | | R | |
16 cze 23:40
pigor: ... lub z ΔBDO i tw. Pitagorasa:
(R−3)2+42=R2 ⇔
⇔ R
2−6R+9+16=R
2 ⇔ 25=6R ⇔
R=256 ⇔
R=416. ...
17 cze 00:11
Marcin: Dlaczego jest tu wzór a*b*c/4R?
18 kwi 22:21
Janek191:
Wzór na pole dowolnego Δ wpisanego w okrąg o promieniu długości R.
19 kwi 08:24
Marcin?: a skąd się wziął wzór na te duże R, co napisała Eta?
19 kwi 17:51