oblicz pierwiastki wielomianu
bumbum: Q(x)=−4x3+x2+x−0,25
oblicz pierwiastki wielomianu
22 wrz 13:55
Buuu:
−4x2(x−0,25) + 1(x−0,25) = (−4x2 + 1)(...) = ...
22 wrz 13:59
pigor: ... np. tak :
Q(x)=−4x3+x2+x−0,25 , to w zbiorze R masz kolejno :
Q(x)=0 ⇔ −4x
3+x
2+x−
14=0 ⇔ −
14(16x
3−4x
2−4x+1)=0 ⇔ 16x
3−4x
2−4x+1=0 ⇔
⇔ 4x
2(4x−1)−1(4x−1)=0 ⇔ (4x−1)(4x
2−1)=0 ⇔ 4(x−
14)(2x−1)(2x+1)=0 /:4 ⇔
⇔ (x−
14)*2(x−
12)*2(x+
12)=0 /:4 ⇔
(x−14)(x−12)(x+12)=0 ⇔
⇔ x=
14 ∨ x=
12 ∨ x= −
12 ⇔
x∊{14,12,−12} . ...
22 wrz 14:11
pigor: ... polecam sposób
Buuu , bo zaczął to dużo lepiej . ...
22 wrz 14:19
bumbum: dziękuję

zaczęłam to liczyć tak jak wy, ale się pogubiłam w pewnym momencie

odpowiedź też się zgadza
22 wrz 15:39