Okręgi i inne figury
Ania534: Pmocy
Środek okręgu opisanego na trapezie równoramiennym należy do tego trapezu. Jedna z podstaw
dzieli ten okrąg na łuki, których długości są w stosunku 4:5, a druga dzieli okrąg na łuki w
stosunku 2:7. Wyznacz kąty trapezu.
22 wrz 12:57
Basia:

| łukAPB | | 4 | | α | | 4 | | 4 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ α = |
| *360 = 4*72 = 288 |
| 2πR | | 5 | | 360 | | 5 | | 5 | |
| łukDMC | | 2 | | β | | 2 | | 2 | | 720 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ β = |
| *360 = |
| |
| 2πR | | 7 | | 360 | | 7 | | 7 | | 7 | |
trapez jest równoramienny (bo tylko na takim można opisać okrąg) ⇒
∡ASD = ∡BSC = γ
wylicz γ
i skorzystaj z tego, że trójkąty: ASD; ASB i CSD są równoramienne
23 wrz 02:52
Basia: źle przeczytałam treść
| łukAPB | | 4 | | 4 | | α | | 4 | | 4 | |
| = |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ α= |
| *360 = 160 |
| 2πR | | 4+5 | | 9 | | 360 | | 9 | | 9 | |
| łukDMC | | 2 | | 2 | | β | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ β= |
| *360 = 80 |
| 2πR | | 2+7 | | 9 | | 360 | | 9 | | 9 | |
trapez jest równoramienny (bo tylko na takim można opisać okrąg) ⇒
∡ASD = ∡BSC = γ
2γ+160+80 = 360
wylicz γ i skorzystaj z tego, że trójkąty: ASD; ASB i CSD są równoramienne
23 wrz 03:15