Dzialania na potegach
Autor: Witam, oryginalnie w zadaniu trzeba bylo porownac liczby x i y, do pewnego momentu wszystko sie
zgadza i moj wynik jest zgodny z tym w odpowiedziach, ale nad porownywanymi liczbami mozna
jeszcze popracowac i o to, co mi wychodzi :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 55 | |
x = (−3)−2 + 6 = (− |
| )2 + 6 = |
| + 6 = 6 |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 29 | |
[w odpowiedziach liczby byly pozostawione w postaci : x = x = (−3)−2 + 6 oraz y = |
| + |
| | 9 | |
3]
Po moich obliczeniach wynika, ze y > x, jednkze w ksiazce widnieje wynik x > y
Czy jest ktos w stanie powiedziec, czy to moj blad, czy jednak do ksiazki wkradl sie blad?
Z gory wielkie dzieki