matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć całkę PILNE!!!!
paulina:
Obliczyć całkę x
√
x
2
+4
dx
22 wrz 12:52
Mila:
dt
∫(x
√
x
2
+4
)dx= [x
2
+4=t 2xdx=dt; xdx=
]
2
1
1
1
2
=
∫
√
t
dt=
∫t
1/2
dt=
*
t
3/2
=
2
2
2
3
1
=
(x
2
+4)
√
x
2
+4
+C
3
22 wrz 23:27