Rozwiąż nierówność
Sadman: Rozwiąż nierówność:
| | x − 4 | | 6 − x | |
( |
| )2 − ( |
| )2 > (x − 3)2 |
| | 2 | | 2 | |
W odpowiedzi jest: brak rozwiązania.
Nie wiem dlaczego

Na początku jak je robiłam, wyszła mi delta: 676 − 448 = 228, a za drugim czy trzecim razem
jeszcze coś innego.
Czy ktoś mógłby poratować?
22 wrz 12:48
pigor: ... no to może np. tak :
.... ⇔
14(x−4)
2−
14(6−x)
2 > (x−3)
2 /* 4 ⇔ (x−4)
2−(6−x)
2 − 4(x−3)
2 >0 ⇔
⇔ (x−4−6+x)(x−4+6−x)− 4(x
2−6x+9) >0 ⇔ (2x−10)*2−4x
2+24x−36 >0 ⇔
⇔ 4x−20−4x
2+24x−36 >0 ⇔ −4x
2+28x−56 >0 /: (−4) ⇔
⇔
x2−7x+14< 0 i Δ= 49−4*14= 49−56= −7<0 ⇒
x∊∅ − równanie nie ma rozwiązań
22 wrz 13:07
Sadman: o, dziękuję bardzo!
22 wrz 13:19
Sadman: Tylko tam chyba wychodzi −2x
2 + 28x − 56 > 0
22 wrz 13:30
Sadman: kurczę, w sumie to jeszcze inaczej: −2x
2 + 28x − 60 > 0
22 wrz 13:31
Sadman: zaraz mnie coś trafi :C
czy mogę podnieść potęgi, a później pomnożyć razy 4, żeby pozbyć się ułamków?
22 wrz 13:32
Sadman: (x−4−6+x)(x−4+6−x)− 4(x2−6x+9) ten moment jest dla mnie niezrozumiały
22 wrz 13:35