równania wymierne
Mc: jak wyliczyć
22 wrz 12:22
Mc: prosze o dokładną instrukcję
22 wrz 12:22
Ajtek:
Najpierw wyznacz dziedzinę, a później wymnóżna krzyż i policzysz x

.
22 wrz 12:23
jaro: masz juz wyliczone 1 zadanie, zrób analogicznie
22 wrz 12:30
jaro: D:
6x≠0 U 2x+3≠0
x≠0 x≠−3/2
(2x−3)(2x+3)=2*6x
i tak jak w poprzednim zadaniu:
(a−b)(a+b)=a2−b2
spróbuj dalej
22 wrz 12:33
Mc: 4x2+6x−6x−9=12x
22 wrz 12:38
Mc: co dalej
22 wrz 12:38
jaro: 4x2−9 = 12x
4x2−12x−9=0
a=4 b=−12 =−9
liczysz delte i x1 i x2
Δ=b2−4ac
x1=(−b−√Δ)/2a
x2=(−b+√Δ)/2a
22 wrz 12:46
jaro: spróbuj
22 wrz 12:46
Mc: delta wyszła mi 288
dobrze?
22 wrz 12:53
jaro: tak
22 wrz 12:55
jaro: teraz √Δ
22 wrz 12:55
jaro: √Δ = √144*2 = 12√2
22 wrz 12:56
jaro: oblicz x1 i x2
22 wrz 12:56
jaro: podstaw
22 wrz 13:04
jaro: spróbuj, jak nie dasz rady, to pomogę
22 wrz 13:04
jaro: x1=(−b−√Δ)/2a
22 wrz 13:05
jaro: i.........?
22 wrz 13:09
jaro: | | 3−3√2 | |
x1=(12−12√2)/8 = 4(3−3√2)/8 = |
| |
| | 2 | |
| | 3+3√2 | |
x2 = (12+12√2/8 = |
| |
| | 2 | |
x1 i x2 ∊D
22 wrz 13:23