pole
Krzychu:

Zapisz w postaci wyrażenia pole figury utworzonej przez łuki. Chodzi o te zakropkowane pole.
22 wrz 12:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
a to zaokrąglone pole to jest jakaś krzywa? okrąg

co to jest
22 wrz 12:12
Krzychu: to jest jakaś krzywa, nic w zasadzie o niej nie wiadomo.
22 wrz 12:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a2√3 | |
Pkrzywej − PΔ = Pkrzywej − |
| |
| | 4 | |
jest to wyrażenie zależne od dwóch zmiennych przy czym:
a>0 ⋀ P
krzywej >0 ⋀ a<
√4√3/3 * Pkrzywej
22 wrz 12:23
Krzychu: | | a2(2π−3√3) | |
odpowiedź to P= |
| |
| | 4 | |
22 wrz 12:27
Krzychu: to jak to zrobić?
22 wrz 12:38
Mila: | | 2 | | a√3 | |
Od pola koła o promieniu R= |
| h,gdzie h= |
| |
| | 3 | | 2 | |
odjąć pole trójkąta równobocznego o boku a.
22 wrz 16:21
Mila: Nie pisze w zadaniu skąd się wzięły te łuki?
Może podasz całe zadanie od początku.
22 wrz 17:18
Krzychu: Zapisz w postaci wyrażenia pole P figury wyróżnionej kolorem na poniższym rysunku.
Te łuki są kreślone z każdego wierzchołka o promieniu a.
22 wrz 18:15
Saizou : jedno pole zacienione wyraża się wzorem
| | 60πa2 | | a2√3 | | πa2 | | a2√3 | | 4πa2−6a2√3 | |
Pw−Pt= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| =
|
| | 360 | | 4 | | 6 | | 4 | | 24 | |
| | 2a2(2π−3√3) | | a2(2π−3√3) | |
= |
| = |
|
|
| | 24 | | 12 | |
wówczas trzy takie pola to:
| | a2(2π−3√3) | | a2(2π−3√3) | |
3* |
| = |
| |
| | 12 | | 4 | |
22 wrz 19:31
Krzychu: a więc nowy wzór na pole wycinka

. Dzięki
22 wrz 21:17
Saizou : | | α | |
nie nowy wzór bo pole wycinka to |
| *π*r2, tylko dla twojego zadania mamy, że
|
| | 360 | |
r=a i α=60, bo jest to trójkąt równoboczny
22 wrz 21:43
Mila: No widzisz, trzeba było od razu napisać treść. Saizou
22 wrz 22:30
Krzychu: no dla mnie nowy, bo go pierwszy raz widzę
22 wrz 22:54