zwylke zadanko
Matematyka: Jakim ułamkiem P1 jest P2 , jesli P1=21,63 , P2=78,5 .
22 wrz 11:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
| P2 | |
| −−− odpowiedź na pytanie − jakim ułamkiem liczby P1 jest liczba P2 |
| P1 | |
22 wrz 12:13
Matematyka: dokladny wynik w postaci nieskracalnej

?
22 wrz 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
warto by było tak to obliczyć
22 wrz 12:21
Matematyka: wiec ile dokladnie to wynosi ? nie moge zaokraglicdo 3,63...
22 wrz 12:31
Matematyka: maly blad − p1 = 21,65

!
22 wrz 12:39
pigor: ... , a więc P2= x*P1 ⇒ x=
P2P1=
78.5021,65 = 3,626...= 3,63.. , czyli
P2= 3,63 razy większy od P1 . ...
22 wrz 12:48
Matematyka: ale to jest zaokraglone...

ma byc konkretny ulamek ... dziekuje ,probujcie dalej
22 wrz 12:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 7850 | |
| −−− i sprowadzaj do nieskracalnego ułamka  |
| 2165 | |
22 wrz 13:16
Matematyka: tylko jak ...nie wiem co z tym dalej ... 1570/433 ...bez sensu
22 wrz 13:21
Mila: | | 1570 | |
wynik |
| jest dobry |
| | 433 | |
oto rozkład na czynniki
7850 |5
1570 |5
314 |2
157 |?
2165 |5
433 |?
NWD(7850,2165)=5
metoda Euklidesa
NWD(7850,2165)=NWD(7850−3*2165, 2165)=NWD(1355,2165)=NWD(1355,810)=
=NWD(810,545)=NWD(265,545)=NWD(265,280)=NWD(15,265)=NWD(265−255,15)=
=NWD(10,5)=NWD(5,5)=5
22 wrz 16:59