liczby rzeczywiste, rozszerzenie
Alois~: Mam 4 zadanka z ktorymi sobie nie mogę poradzić, mimo tego, że starałam się je zrobić :
1) Wyznacz liczby A i B spełniające warunek
(640 + 6−40)(620 − 6−20) = 9A 8B − 9−A 8−B
2)Niech A=<2,7> oraz B niech oznacza zbior liczb całkowitych x spełniających nierówność
|x − m|≤2 Zbadaj liczbę elementów zbioru A∩B w zaleznosci od parametru m.
3)Wyznacz liczby całkowite a,b,c tak, aby była prawdziwa równość:
(3√4 + 3√2 −2) (a 3√4 + b3√2 + c) = 10
4) Uporządkuj rosnąco liczby: log25 , log316 , log432 odpowiedz uzasadnij. (prosiłabym
też o rozpisanie co jak się liczy)
22 wrz 11:22
Alois~: znalazlam 4) na forum
Nadal proszę o reszte
22 wrz 11:36
Jack:
1) zamień 6k na iloczyn potęg 2m*3m, a potem wymnóż i poredukuj.
2) zmień zapis |x−m|≤2 na zapis przedziałowy
3) powymnażaj (widać, że c=−5)
4) za dużo pisania
22 wrz 11:43
Alois~: 1) wymnozylam i nie wiem jak dalej
260 360 − 220 320 + 2−20 3−20 − 2−60 3−60 =
=660 − 640 + 6−20 − 6−60 =
640(620 − 1) + 6−20(1− 6−40)
i prawa strona rozpisałam na :
33A 23B − 3−3A 2−3B
czyi to jakos tak?:
260 360−220 320 + 2−20 3−20 − 2−60 3−60 =33A23B−3−3A2−3B
22 wrz 12:06
Alois~: 3) wymnozylam i nadal tez nie wiem..
cos takego mi wychodzi:
2a+2b+c
3√4+2a+b
3√4+c
3√2−2a
3√4−2b
3√2−2c=
4a+2b−2c+c
3√4+b
3√4−2a
3√4−2b
3√2=
2(2a+b−c) +
3√4(c+b−2a)+2b
3√2
albo robie błędy w obliczeniach albo nie widze sposobu rozwiazania.
22 wrz 12:27
Alois~: nadal potrzebne zadanka ( poza 4 )
22 wrz 13:05
Alois~: up
22 wrz 13:51
kasza_gryczana: pierwsze masz na pewno dobrze przepisane?
22 wrz 15:05
Alois~: kaszagryczana niestety tak ale gdzies napotkałam na innym forum że w tej ksiazce jest kilka
błędów być może że to jeden z nich.
22 wrz 15:17
Alois~: upp czy to aż tak trudne czy aż tak łatwe

?
22 wrz 21:50
Basia:
ad.4
| | logcb | |
skorzystaj z zamiany podstaw logab = |
| |
| | logca | |
| | log5 | |
log25 = |
| = ..... kalkulator |
| | log2 | |
| | log16 | |
log316 = |
| = .... kalkulator |
| | log3 | |
| | log232 | | 5 | |
log432 = |
| = |
| |
| | log24 | | 2 | |
22 wrz 22:07
Alois~: Basiu to już akurat zrobiłam

wyżej pisałam 2 razy że już to mam ale dziękuje
22 wrz 22:12
Basia: z tym (1) chyba rzeczywiście coś jest "nie tak"
22 wrz 22:39
Alois~: też mam takie wrażenie, a co z 2 i 3

tam próbowałam liczyć ale do niczego konkretnego nie
doszlam
22 wrz 22:47
Basia:
ad.2
|x−m|≤2 ⇔ −2 ≤ x−m ≤ 2 ⇔ −2+m ≤ x ≤ 2+m ⇔ x∊<m−2; m+2>
<m−2;m+2>∩<2;7>
1.
m+2<2 ⇔ m<0 będzie zbiorem pustym
2.
m+2 = 2 ⇔ m = 0 mamy
<−2;2>∩<2;7> = {2} czyli jedna liczba całkowita spełnia warunki zadania
3.
2 < m+2 < 3 ⇔ 0 < m < 1 ⇔ −2 < m−2 < −1
<m−2;m+2>∩<2;7> = <2;m+2> i jedyną liczbą całkowitą jest tutaj 2
4.
3 ≤ m+2 <4 ⇔ 1≤m<2 ⇔ −1≤m−2≤0
<m−2;m+2>∩<2;7> = <2;m+2> ale teraz są tu dwie liczby całkowite 2 i 3
i tak dalej
przesuwasz ciągle o 1 aż dojdziesz (w przedostatnim kroku) do m−2=7
i (w ostatnim) do m−2=8
22 wrz 23:15
Alois~: dzięki
Basiu przeanalizuje to
22 wrz 23:20
Basia:
ad.3
(3√4 + 3√2 −2) (a3√4 + b3√2 + c) = 10
a3√16 + b3√8 + c3√4 + a3√8 + b3√4 + c3√2 − 2a3√4 − 2b3√2 − 2c = 10
2a3√2 + 2b + c3√4 + 2a + b3√4 + c3√2 − 2a3√4 − 2b3√2 − 2c = 10
(c+b−2a)3√4 + (2a+c−2b)3√2 + (2a+2b−2c) = 10
ponieważ a,b,c są całkowite musi być:
2a+2b−2c = 10
−2a+b+c = 0
2a−2b+c=0
a+b−c = 5
−2a+b+c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−a + 2b = 5
a+b−c=5
2a−2b+c=0
−−−−−−−−−−−−−−−
3a−b = 5
−a+2b=5
6a−2b = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5a = 15
a=5
15−b=5
b=10
5+10−c=5
c=10
sprawdź rachunki; mogłam się gdzieś pomylić
22 wrz 23:45
Basia:
dodatkowe wyjaśnienie:
3√4 nie może być wielokrotnością całkowitą
3√2 (liczby całkowitej, też nie, ale to
oczywiste)
bo gdyby tak było to
3√4 = m
3√2
3√2 = m a to niemożliwe bo
3√2 jest liczbą niewymierną
dlatego współczynniki przy
3√4 i
3√2 muszą być = 0
23 wrz 01:13
Alois~: BASIU 
przeogromne dzięki

bardzo pomogłaś, zabiore się za to jak zrobie dział z
planimetrii
23 wrz 22:24
kat: 5a = 15 te dwie linijki coś mi nie pasują chyba że nie zrozumiałam rozwiazania
a=5
15−b=5
b=10
5+10−c=5
c=10
28 wrz 16:36