kąty
Krzychu:

Wyznacz kąt α. Chyba tutaj trzeba zastosować tw o kącie między styczną a cięciwą ale nie wiem
jak.
22 wrz 09:47
Krzychu: ?
22 wrz 22:55
Ajtek:
Co wiesz o Δ ABC
22 wrz 22:56
Krzychu: Z polecenia nic, więc jest to trójkat dowolny tak myślę. Kąt przy wierzchołku to 63o
22 wrz 23:17
Krzychu: przy wierzchołku A to 63o
22 wrz 23:18
Ajtek:
Jeżeli O jest środkiem okręgu opisanego na Δ ABC, natomiast A jest wierzchołkiem kąta wpisanego
to tak.
22 wrz 23:25
Buuu:
zielony kąty oparte na tym samym łuku: środkowy i wpisany
czerwony kąt między promieniem a styczną (90
o)
niebieski promienie ramionami trójkąta ⇒ trójkąt równoramienny
22 wrz 23:29
Krzychu: no tak, mogłem na to wpaśc. dzieki
22 wrz 23:31
Krzychu: tam tylko zamiast 28o to 27o powinno być, ale ok.
22 wrz 23:33
Mila: Jeżeli dane kąty, 71 i 126:
∡A=63 wyjaśnione wyżej
∡C=71 jako wpisany oparty na cięciwie AB (71 kąt między styczną i cięciwą AB)
∡B=180−63−71=46
23 wrz 22:52