AS:

Obwód składa się z podstawy (2*x) , ram bocznych (2*b) i połowy okręgu o promieniu x.
Stąd równanie: 2*x + 2*b + π*x = 2 => 2b = 2 − 2*x − π*x
b = 1 − x − π*x/2
Pole powierzchni okna
y = 2*x*b + π*x
2/2
Do równania funkcyjnego y podstawiam wyliczone b
y = 2*x*(1 − x − π*x/2) + π*x
2/2
y = 2*x − 2*x
2 − π*x
2 + π*x
2/2
y = (π/2 − 2 − π)*x
2 + 2*x
y = (−2 − π/2)*x
2 + 2*x
w wyniku otrzymałem funkcję kwadratową, o ramionach skierowanych do dołu.
Sposób 1.
Maksimum znajduje się w w wierzchołku paraboli
xw = −b/(2*a) = −2/(2*(−2 − π/2) = 2/(4 + π)
Sposób 2:
Wyznaczyć pochodną funkcji i ustalić ekstremum
y ' = 2(−2 − π/2)*x + 2 = 0 => x = 2/(4 + π)
Szukana podstawa wynosi p = 2*x = 4/(4 + π)