Alunia:
mam takie zadanie
1.określ dziedzinę funkcji.
wskazówka:rozłóż mianownik ułanka na czynniki, stosując metodę grupowania wyrazów
y=(2x-3)/(x
2+x-12) i y=(2x-1)/x
2+6x+5)
nie bardzo wiem jak mam to zapisać bo nie byłam na ostatniej lekcji
2.Wyznacz dziedzinę funkcji:
y=(3x
2+1)/(x
2+6x+9)- 1/ √
2-x
y=3x/(x
2-4) + √
x
z góry dzięki za pomoc
4 sty 17:03
nmn:
y=(2x-3)/(x2+x-12)
y=(2x-3)/(x2+x-12)/(x2-9+x-3)
y=(2x-3)/(x2+x-12))/[(x2-9)+(x-3)]
y=(2x-3)/[(x-3)(x+3)+(x-3)]
y=(2x-3)/(x-3)(x+3+1)
y=(2x-3)/(x-3)(x+4)
D: (x-3)(x+4) rózne od 0
x-3 rózne od 0 x+4 rózne od 0
x rózne od 3 x różne od -4
D: R\{-4, 3}
11 sty 18:16