funkcja
adaś:
Dziedziną funkcji g jest zbiór liczb rzeczywistych. Wykres funkcji f(x)=x
4−3x
3−2x
2+6x
otrzymamy
przesuwając wykres funkcji g wzdłuż osi OX o 2010 jednostek w lewo.
a) Oblicz g(2009)
b) Znajdź miejsca zerowe funkcji g
Kompletnie nie wiem jak za to się wziąć , oczekuję Waszej pomocy
21 wrz 16:26
Patronus: b)
x4−3x3 − 2x2 + 6x = 0
x(x3−3x2 − 2x + 6) = 0
x (−3(x2 − 2) + x(x2 − 2)) = 0
x(−3+x)(x2−2) = 0
x(x−3)(x−√2)(x+√2) = 0
no i masz wszystkie miejsca zerowe.
21 wrz 16:30
Patronus: a sorry zrobiłem miejsca zerowe f a nie g
21 wrz 16:31
adaś: No właśnie f to bym sobie poradził , ale chodzi mi o g
21 wrz 16:35
Patronus: jak przesuwamy o 2010 jednostek w lewo to znaczy że o wektor [−2010,0] czyli przy każdym x
trzeba dodać 2010
g(x) = (x+2010)4−3(x+2010)3 − 2(x+2010)2 + 6(x+2010)
a) jesteś pewien że w lewo, albo że nie g(−2009)?
21 wrz 16:41
konrad: dodaj 2010 do każdego czynnika postaci iloczynowej funkcji którą wyznaczył Patronus, przyrównaj
czynniki do zera i masz miejsca zerowe
21 wrz 16:42
pigor: ... otóż po przesunięciu o wektor [−2010,0] funkcji f :
g(x)= (x+2010)
4−3(x+2010)
3−2(x+2010)
2+6(x+2010) , no
ale
kolega powyżej ci już rozłożył, więc tam w miejsce x podstaw ... co

i otrzymasz szukane
miejsca zerowe . ...
21 wrz 16:47
adaś:
Dziękuje za miejsce zerowe! A co z a) Oblicz g(2009)?
21 wrz 18:48
adaś:
Odpowiedzi do b) mam takie
2010−
√2,2010,2010+
√2,2013 ← skąd takie wyniki , nie mogę dojść do tego
21 wrz 18:57
adaś: pomoże ktoś?
22 wrz 12:53
1 paź 15:31