oblicz
anarchista: pomocy
*oblicz pole i obwód trapezu prostokątnego opisanego na okręgu o promieniu 2 dłuższe ramię 6
*oblicz pole ośmiokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu 10
*oblicz obwód sześciokąta foremnego wiedząc że jego pole wynosi 3
6 maj 18:28
AS:

Potrzebne jest twierdzenie:
Jeżeli czworokąt jest opisany na okręgo to sumy przeciwlrgłych boków są równe.
(Udowodnij)
W zadaniu dane jest:
r = 2 , BD = 6
Z rysunku wynika,że h = 2*r = 2*2 = 4
Z twierdzenia: a + b = AC + BD = 4 + 6 = 10
Obwód trapezu: Ob = a + b + AC + BD = 10 + 4 + 6 = 20
Pole trapezu: P = 0.5*(a + b)*h = 0.5*10*4 = 20
Odp. Obwód trapezu wynosi 20 j , pole 20 j
2
α
12 maj 09:44
AS: cd poprzedniego.
b)
α = 360/8 = 45 [stopni]
P = 8*0.5*r2*sinα = 4*102*√2/2 = 200*√2
c) sześciokąt składa się z 6 trójkątów równobocznych o polu powierzchni a2*√3/4 każdy.
Stąd mamy równość
6*a2*√3/4 = 3 ⇒ a2 = 2/√3 ⇒ a = √2/√3
Szukany obwód: ob = 6*a = 6*√2/√3
12 maj 09:53