wzor funkcji liniowej
006: Napisz wzór funkcji liniowej
a) miejscem zerowym funkcji jest liczba 2 oraz f(3)=3
e) miejscem zerowym funkcji jest liczba 0 i warosc funkcji dla argumentu −4 wynosi −28
Proszę o dokładne rozpisanie co skad się wzięło
6 maj 18:21
Eta:
witam

1/ y = ax +b
to dla x = 2 y=0 więc 2a +b =0 => b= −2a
oraz: 3= 3*a +b => 3a − 2a = 3 => a = 3 to b = −2*3 => b= −6
więc funkcja ma postać: y= 3x −6
2/ podobnie:
dla x= 0 y=0 więc : a*0+b = 0 więc b= 0
dla : x= −4 y= −28 to: −4*a +b = −28 => −4a = −28 => a = 7
funkcja ma postać: y= 7x
6 maj 18:31
006: Aha, no tak

Jakie to proste... Tylko trzeba to zauważyć

Bardzo dziękuję
6 maj 18:35