.
ttm: Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania
x2+(m−4)x−4m=0 jest 4 razy większa od sumy tych pierwiastków.
Moje założenia : Δ>0, a≠0, x21+x22=4(x1+x2)
Mój wynik to m=0 mógłby ktoś sprawdzić?
20 wrz 17:37
Piotr:
podstaw za m=0 i sprawdz
20 wrz 17:39
ttm: a co z tego będę wiedział jak podstawie ?
20 wrz 17:44
Piotr:
rownanie kwadratowe, z ktorego latwo policzysz x1 i x2
20 wrz 17:46
ttm: aa ok.. dzięki
20 wrz 17:47
Mila: Δ=(m−4)
2−4*(−4m)=m
2−8m+16+16m
Δ=m
2+8m+16=(m+4)
2
Δ>0 dla m∊R\{−4}
x
12+x
22=4(x
1+x
2)
L=x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=(4−m)
2−2*(−4m)
L=16+m
2
P=4(4−m)
16+m
2=16−4m
m
2+4m=0
m=0 lub m=−4 nie odpowiada zał.
odp. m=0
20 wrz 18:15