d
pomocy!!: a3−a1=21
a5−a1=105 ciag geom mam wyzanzcyc a1 i iloraz
6 maj 17:47
pomocy!!: w klamerce sa
6 maj 17:47
pazio: co? jakiej klamerce?

już coś wymyślam
6 maj 17:59
pomocy!!: a3−a1=21
a5−a1=105
6 maj 18:00
pazio: aaaaa już wiem w jakiej klamerce
6 maj 18:00
tim: Zrób to jak tamto. Potrafisz.
6 maj 18:01
Krzysiek: wez sobie wszystkie a coś tam zapisz jako a
1q
odpowiednia potega, i wylicz
sobie

uzyj jeszcze zaleznosci pomiedzy kolejnymi wyrazami w ciagu geo
6 maj 18:02
pomocy!!: ok robie
6 maj 18:02
pomocy!!: u cos zle chyba
q4=5?
6 maj 18:04
pazio: a3 = a1q2
a5 = a1q4
do układu równań:
a1(q2 − 1) = 21 ⋀ a1(q2−1)(q2+1) = 105
dla q=1 ⋁ q=−1:
0≠21 sprzeczne, więc można podzielić stronami przez (q2−1):
a1 = 21 ⋀ a1(q2+1) = 105
21(q2 + 1) = 105
q2+1=5
q2 = 4
q = 2 ⋁ q = −2
6 maj 18:05
tim: O właśnie

Tak trzeba było
6 maj 18:06
pomocy!!: dzieki
6 maj 18:06
pomocy!!: a1 7?
6 maj 18:07
pomocy!!: dziekuje wam bardzo wszytskim
6 maj 18:07
pomocy!!: mam jeszcze jedno i nie wiem co mam zle mam obliczyc sume 16+8+4+2...+1/32
6 maj 18:09
pomocy!!: i mam a1=16 q=1/2 n mi wyszlo 10
6 maj 18:09
pomocy!!: licze sume 10 i mi wychodzi −2048
6 maj 18:10
pomocy!!: a ma wyjsc inaczej;−/
6 maj 18:10
pomocy!!: umie ktos Tim umiesz to albo Ty pazio?
6 maj 18:10
Natalia: mam problem z potęgowaniem pierwiastków.... nie wiem jak zapiać:
(8 √2π )3 to wyjdzie mi
512 √8π3 ?
czy moge to zapisac tak: 8√2π * (8√2π)2 = 512 * 2π = 1024π
6 maj 18:14
pomocy!!: to napisz nowe zadnai e a nie tutaj co
6 maj 18:14
Natalia: już się zorientowałam. pierwszy raz jestem na tej stronie, nie bulwersuj sie coo
6 maj 18:15
Krzysiek: 512*4π2 czyli 2048π2
6 maj 18:15
pomocy!!: a ja sie bulwersuje
6 maj 18:16
Krzysiek: bierzesz 8 do trzeciej potegi oraz pierwiastek do trzeciej a potem mnozysz wyniki
6 maj 18:16
pomocy!!: Tim krzysiu pomozecie mi w zadaniu napisalam teraz na ogolnym
6 maj 18:17
pazio: ja juuż piszę
6 maj 18:20
pazio: | | 1 | |
to może na odwrót: a1 = |
| n=10 q=2 |
| | 32 | |
| | 1−qn | | 1 | | 1−1024 | | 1 | | −1023 | |
S10 = a1 |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = przemnóż i |
| | 1−q | | 32 | | 1−2 | | 32 | | −1 | |
zobacz czy wychodzi to, co ma wyjść
6 maj 18:24