...
Kasia:
Metalową kulę o promieniu r przetopiono na stożek którego pole powierzchni bocznej jest 3 razy
większe od pola podstawy. Wyraź w zależności od r, wysokość stożka i promień jego podstawy
20 wrz 16:53
Eta:

Dziwne oznaczenia

( zwykle długość promienia kuli oznaczamy przez duże R
Zatem :
r−−− dł. promienia kuli
R −− długość promienia podstawy stożka , H −−− dł. wysokości stożka , l −−− dł. tworzącej
stożka
Z treści zad:
V(kuli)= V(stożka ) i P
b(stożka) = 3P
p( stożka)
| 4 | | 1 | |
| πr3= |
| πR2*H ⇒ 4r3= R2*H |
| 3 | | 3 | |
i πRl = πR
2 ⇒ l= 3R
z tw. Pitagorasa H
2= l
2−R
2 ⇒ H
2= 9R
2−R
2 ⇒ H= 2
√2*R
zatem 4r
3= R
2*2
√2*R ⇒ 4r
3= 2
√2R
3 ⇒ R
3= r
3√2
to: R= r
6√2
H= 2
√2*R= ........... dokończ
20 wrz 17:30