Procent składany zadanie tekstowe
jolka: Pewien człowiek oddał do banku 2000zł na 2 lata.Pieniądze te były oprocentowane na 6 % w
stosunku rocznym. Po dwóch latach człowiek ten przeniósł uzyskany kapitał do innego banku,
gdzie uzyskał 4 % w stosunku kwartalnym (i z kwartalną kapitalizacją odsetek). Oblicz jego
kapitał po 4 latach jego oszczędzania. Uwzględnij 19% podatku od odsetek.
Proszę o pomoc. Najlepiej, gdyby ktoś mi to wytłumaczył.
20 wrz 16:02
Saizou : I w banku gdzie oprocentowanie wyniosło 6% na rok
zatem po odliczeniu podatku zostaje 0,81*6= 4,86%
| | 4,86 | |
Kk=2000*(1+ |
| )2≈2199,12 zł
|
| | 100 | |
II w banku gdzie oprocentowanie wynosi 4% na kwartał
zatem po doliczeniu podatki zostaje 0,81*4=3,24%
| | 3,24 | |
Kk=2199,12*(1+ |
| )8≈2498,28 tyle otrzymamy po 4 latach oszczędzania |
| | 100 | |
20 wrz 16:10
jolka: A możesz wytłumaczyc skąd się co wzięło?
20 wrz 16:12
Saizou : jeśli mamy oprocentowanie 6% na rok, oznacza to że kapitał na lokacie wzrośnie o 6%, czyli po
roku otrzymamy
KK=2000*1,06=2 120 , zatem odsetek mamy 120 i od tej kwoty jest liczony podatek, zatem
0,81*120=97,2 2097,2, taki będzie stan naszego konta za rok
2 rok robimy to samo tylko że już od kwoty 2097,2
KK=1,06*2097,2=2 223,032
podatek będzie liczony od 2223,032−2097,2=125,832
0,81*125,832≈101,93
zatem po dwóch latach będziemy mieli 2097,2+101,93=2199,12 zł
analogicznie dla reszty tylko że tam liczy się co kwartał czyli co 3 miesiące
20 wrz 16:22