matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Ritka:
n+1
Dany jest ciąg a
n
=
. Wyznacz wzór ogólny ciągu bn= a
n
+
1
−a
n
. Odpowiedź podaj w
n
najprostszej postaci.
20 wrz 15:38
konrad:
n+2
a
n+1
=
n+1
n+2
n+1
a
n+1
−a
n
=
−
n+1
n
no i licz dalej
20 wrz 15:41