fizyka, obieg satelity, prosze! na poprawke
ewelekx: Satelity amerykańskiego GPS krążą wokół Ziemi po orbitach kołowych na wysokości około20 tys km.
Oblicz czas trwania jednego okrążenia Ziemi przez takiego satelitę. Przeprowadź rachunek
jednostek by sprawdzic w jakiej jednostce bedzie wyrazony czas obiegu ziemi. Ile godzin trwa
jeden obieg satelity GPS?
20 wrz 15:17
Buuu:
R = r
z + h
| | 6,7*10−11m3*kg−1*s−2 * 5,98*1024kg | |
v = √ |
| |
| | 2,67*107m | |
v =
√1,07*109m3*kg−1*s−2*kg*m−1
v =
√1,5*107m2*s−2
v = 3,9*10
3 ms
s = 2πR
| | 2π*2,67*107m | |
t = |
| |
| | 3,9*103 ms | |
t = 43000s
t = 11,94h
20 wrz 15:40