uproscić wyrażenie
nadia: x=1/tgα +sinα/1+cosα ,liczę i liczę i mam za każdym razem inny wynik,raz 1/sinα a raz 1/cosα+1
albo coś pomyliłam że nie mogę się doliczyć,czy może ktoś policzyć to?
20 wrz 14:39
PW: | 1 | | sinα | | cosα | | sinα | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| tgα | | 1+cosα | | sinα | | 1+cosα | |
| | cosα(1+cosα)+sinαsinα | | cosα + cos2α + sin2α | |
|
| = |
| = |
| | sinα(1+cosα) | | sinα(1+cosα) | |
| cosα +1 | | 1 | |
| = |
| |
| sinα(1+cosα) | | sinα | |
Dobrze jest pamiętać o dziedzinie.
20 wrz 15:07
nadia: bardzo dziękuję
20 wrz 15:15