matura
Marek: Jeżeli dziedzina D funkcji g ma te własnośc ze jesli xεD to −xεD to funkcje g mozemy zapisac w
postaci g(x)=p(x)+n(x) gdzie p(x)=g(x)+g(−x)2 zas n(x)=g(x)−g(−x)2
a)funkcje f nazywamy parzysta jezeli dla kazdego argumentu x argumentem jest takze −x i
zachodzi rownosc f(−x)=f(x). wykaz ze funkcja p(x) jest parzysta
b))funkcje f nazywamy nieparzysta jezeli dla kazdego argumentu x argumentem jest takze −x i
zachodzi rownosc f(−x)=−f(x). wykaz ze funkcja n(x) jest nieparzysta
20 wrz 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie tu jest pytanie

bo narazie to wygląda jak fragment zadania
20 wrz 14:27
Buuu:
a)
p(x) = g(x) + g(−x)
p(−x) = g(−x) + g(−(−x)) = g(−x) + g(x) =p(x)
b)
n(−x) = g(−x) − g(−(−x)) = g(−x) − g(x)
−n(x) = −(g(x) − g(−x)) = −g(x) + g(−x) = n(−x)
20 wrz 14:31
Marek: no jest pyt zaczyna sie od wykaz...
20 wrz 14:32
Marek: to co zrobiłes jest dobrze bo chyba trzeba jakis warunek zeby to zrobic
20 wrz 14:33
Marek: ktoś pomoże
20 wrz 14:48