Oblicz pole trapezy oraz długości jego podstaw. Ale jak?
.::KamiL::.: W trapezie opisanym na okręgu kąty przy dłuższej podstawie mają miary 60 i 30 stopni, a długość
wysokości trapezy wynosi 6. Oblicz pole trapezy oraz długości jego podstaw. Jak to zrobić?
pazio:

jeśli trapez jest opisany na okręgu, to okrąg jest wpisany w trapez, tzn
a+b = c+d
z treści: h=6
oba trójkąty które się tworzą z ramionami i wysokościami to trójkąty złote:
(w trójkącie z bokiem c)
(w trójkącie z bokiem d)
d = 2h ⇒ d = 12
a+b = c+d ⇒ a+b = 12+4
√3
| | 1 | |
P = |
| h(a+b) = 3(12+4√3) = 12(3+√3) |
| | 2 | |
a = b + x + y
a+b = b + x + y + b = 12+4
√3
2b+2
√3+6
√3 = 12+4
√3
2b = 12 − 4
√3
b = 6 − 2
√3
a = 12 + 4
√3 − b
a = 12 + 4
√3 − 6 + 4
√3 = 6 + 8
√3
jeśli nie walnęłam się w rachunkach, wszystko ok

mam nadzieję, że pomogłam