f
mrrr: Badamy liczby dwucyfrowe taki, że potrojony iloczyn ich cyfr jest równy tejże liczbie.
Przykład:
15 = 3*[1*5];
24 = 3[2*4]
Jak w sposób matematyczny (ładny

) znaleźć te liczby? Czy można to zrobić inaczej niż
poprzez wypisanie?
20 wrz 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
liczba dwucyfrowa (zapis WIZUALNY) ma postać "xy"
w takim razie ów liczbę można zapisać jako 10*x + y (to jest zapis matematyczny

)
i zapisujesz równanie:
10x+y = 3*(x*y)
20 wrz 12:00
wydaje mi się: gdzie x,y∊{1,2,3,4...8,9}
20 wrz 13:16