Rozwiąż układ równań
thereds: y+x=1
2y+x=2
y−x=0
20 wrz 11:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
tu masz 3 równania z dwoma niewiadomymi

poziom studia czy liceum
20 wrz 11:36
thereds: Studia
20 wrz 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisujesz równania w formie macierzowej i metoda Gaussa.
W1 + W3
w drugim kroku
W2 − W1
w trzecim kroku
W3 + W2
w czwartym kroku
0.5 *W1
i wyciągasz wnioski
20 wrz 11:51
thereds: Wyszło mi że układ jest sprzeczny . Prawda ?
20 wrz 11:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
prawda
20 wrz 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
można do tego dojść szybciej wyznaczając rząd macierzy A oraz rząd jej dopełnienia.
Z tego co pamiętam, jeżeli rząd A i jej dopełnienia są równe to układ ma rozwiązania, jeżeli
rząd A mniejszy od dopełnienia to układ jest sprzeczny.
Ale to musisz sprawdzić w notatkach.
20 wrz 11:58
thereds: Ok . Dziękuje za wyjaśnienie . Z tym wyznaczeniem rzędu A i jej dopełnienia to masz na myśli
twierdzenie Kroneckera−Capellego ?
20 wrz 12:01
Vizer: Zgadza się.
20 wrz 12:09