prawdopodobieństwo
L@ura: Czy jeżeli gdy mamy zbiór zdarzeń elementarnych musimy zapisywać zdażenia któr się powtazaja
kilka razy czy wystarczy raz?
20 wrz 00:01
Ajtek:
Możesz zapisać te zdarzenia kilka razy, nie jest to błędem. Należy pamiętać, aby w ostatecznym
rozwiązaniu uwzględnić to tylko raz
20 wrz 00:04
Basia:
w zbiorze elementy nie mogą się powtarzać (o ile to nie jest matematyka dyskretna i tzw.
multizbiory)
zdarzenia elementarne też nie
a w ogóle nie powinno być takich samych zdarzeń elementarnych
może napisz dokładniej o co Ci chodzi
20 wrz 00:05
L@ura: Chodzi mi o to że naprzykład mamy 7 kulek czerwonych 3 żółte i 5 niebieskich losujemy jedną i
kiedy mamy Ω={c,c,c,c,c,c,c,z,z,z,n,n,n,n,n} i losujemy jedną to prawdop. wylosowania żółtej
| | 3 | | 3 | |
a tak Ω={c,z,n} to P= |
| = |
| |
| | IΩI | | 3 | |
20 wrz 00:20
L@ura: hej
20 wrz 00:25
Ann: w tym przypdku musisz wypisac wszystkie

#Ω=7+3+5=15
A−losujemy jedna−zolta( 1 z 3)
20 wrz 00:34
Buuu: Pierwszy sposób jest OK, drugi fuj
20 wrz 00:35
Basia:
w tym cała rzecz, że na poziomie tradycyjnego rachunku prawdopodobieństwa uważamy te kulki za
rozróżnialne
czyli Ω ≠ {c,z,n}
Ω = {c1,c2,c3,c4,c5,c6,c7,z1,z2,z3,n1,n2,n3,n4,n5}
|Ω|= 15
20 wrz 00:38
PW: L@uro, wydaj kulki za mąż, wtedy nie będzie wątpliwości, ile ich jest (każda ma inne nazwisko,
choć czerwone pozostały czerwone itd.).
Po rozwiązaniu zadania mogą rozwiązać małżeństwa, ale zadanie będzie już rozwiązane, tak jak to
zrobiła Basia.
20 wrz 15:18