zadanie z trójkątem
alaa: Oblicz miary kątów ostrych trójkąta prostokątnego, wiedząc, że stosunek długości promienia
okręgu opisanego na tym trójkącie do promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy √2
+1
6 maj 17:28
AS: Zakładam,że a,b − przyprostoatne trójkata prostokątnego , c − przeciwprostokątna.
Promień koła opisanego R = c/2
Promień koła wpisanego r = S/p , s − pole trójkata , p = połowa obwodu
S = a*b/2 , p = (a + b + c)/2
r = (a*b/2)/((a + b + c)/2) = a*b/(a + b + c)
c/2 c*(a + b + c)
k = R/r = −−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
a*b/(a + b + c) 2*a*b
Wyznaczam boki a i b wprowadzając c i α
a = c*sinα , b = c*cosα
c*(c*sinα + c*cosα + c) sinα + cosα +1
k = −−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−− = √2
2*c*sinα*c*cosα 2*sinα*cosα
Do rozwiązania pozostaje równanie trygonometryczne postaci
sinα + cosα + 1 = 2*√2*sinα*cosα
Stosuję podstawienie sinα = 2*t/(1 + t2) , cosα = (1 − t2)/(1 + t2) gdzie t = tg(α/2)
2*t/(1 + t2) + (1 − t2)/(1 + t2) + 1 = 2*√2(2*t/(1 + t2)*(1 − t2)/(1 + t2)
Po uporządkowaniu dostaję równanie stopnia trzeciego
2*(1 + 2*√2)*t3 + 2*t2 + 2*(1 − 2*√2)*t + 2 = 0
Jednym z pierwiastków jest t = −1
11 maj 16:33